USD 315.55
EUR 338.93
RUB 5.53
РУС ҚАЗ
Соңғы жаңалықтар
Жаңалықтар

    Новостей нет

Қазақстандық технологтар өрік пен алмадан чипсы дайындап жатыр

Қазақстандық технологтар  өрік пен алмадан чипсы дайындап жатыр

Өндірушілер жемістен жасалатын чипстің картоптан жасалғанынан кем түспейтінін айтады. Онымен қоса бұл картоптан жасалғаннан гөрі денсаулыққа анағұрлым пайдалы болмақ, деп хабарлайды Аltaynews.kz тілшісі.

5 пайыз ылғалдылыққа дейін кептіріліп, вакуум қаптамаға салынған дәм, 2 жылға дейін табиғи құнарлылығын жоғалтпайтын көрінеді.

Авторлар өздерінің ноу-хау өнімдерін «ЭКСПО-2017» көрмесіне ұсынбақшы.

М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан мемлекеттік университетінің «Тамақ өнімдері технологиясы» кафедрасының профессоры Әзірет Шыңғысовтың айтуынша, жемістен жасалатын қытырлақтарға қант және басқа дәм мен иісті күшейтетін зиянды қоспалар араластырылмайды екен.

Дарын Нұрсапаров
Мәлімет көзі: Аltaynews.kz
Мәтінде қате көрсеңіз, тінтуірмен белгілеп Ctrl+Enter пернені басыңыз
Пікір қалдырыңыз
Или водите через социальные сети
15 комментариев
  1. Аида
    Ол жаман болып кетет қой, негізі чипсы миды кептіріп тастайт дид сол қаншалық рас
  2. Жұлдыз
    Тәттінің орнына тәтті чипсиді жейтін боламыз, жегенге жеңіл жақсы тамақ өзі(((
  3. Шыңғыс
    Әйтеу, неше түрлі ойлап тауып жатыр. Енді қардан кәмпит жасап шығарсада таңқалмайтын түрім шо та, чипсы адамның ағзасына зиян, мұндайды шығармау керек деп ойлаймын. Балалардың өсіп жетілуін тоқтатып тастайын көрінеді. Балаңыздың дені сау болсын десеңіз әрине алып бермеңіз
  4. Әсем
    2017 ге дин күтуге тура келетін болды ма, өкінішті мен жуырда сатылымға шығарылама де қалсам((
  5. Іңкәр
    Майға қуырылған картоп қой чипсы дегеніңіз. Майға қуырылған картоп өз бетінше пайдалы тағам емес. Ал чипстерде табиғи ештеңе қалмайды: тек канцерогендер, май, ароматизаторлар мен дәмдеуіштер. Чипстерді күнделікті тұтыну онкологиялық аурулардың пайда болуына, сонымен қатар салмақ қосуға әкеледі
  6. інжу
    Осыларды зиян десе де жей береміз... [Абдырадым]
  7. Жанайым
    Сергелдеңге түсіріп отырған семіздік турасында Қазақстан ТМД мемлекеттерінің ішінде көш бастаған. Бұған әсер ететін басты жағдайдың бірі – құнарсыз тамақтың қарынды қайта-қайта ашырып, мешкейлікке әкелуі. Қуырылған тағамдардан бойды анағұрлым алшақ ұстаған жөн.
  8. Ұлжан
    «Чипсы» деп жүрген қуырылған картобымыздың құрамы өңкей тұз бен майдың қоспасы. Осыны жеген адам қалай семірмесін?!
  9. Шыңғыс
    Жылдам даяр­ланатын тағам­ әсерінен АҚШ-та алаң­даушылық пайда болған. Тіпті сол елдің президен­ті Барак Обама­ семіздікпен күресу жо­лына қаржы қарастырған. Шешімін таппай, миы қатқан мемлекеттердің қатарында біз де бармыз. Алайда бізде сол баяғы "ой, қойш бәрі әлі-ақ күшті болып кетеді" деген ой жатыр ғо)
  10. Дәрігер
    Бұл тағам­дар ауру туды­рады. Тоқ­ішектің қатерлі ісігіне шалдықтырады. Құрамында дәрумені жоқ, не пайдасы жоқ. Тез даяр­ланатын тағамдардың ішінде қауіптісі – чипсы. Майға күйді­ріліп жасалынады. Оның дайын­далу процесі стандартқа сай ма, ол жағы да беймәлім. Күйдірілген нанды (ки­риеш­киді) алып қарайық, ол қандай­ наннан даярланады? Мүмкін ол көгерген нан шығар, кім біледі аааа?!
  11. Айғаным
    Зиянын айтып жеткізу мүмкін емес. Бір қарағанда құрғақ, жеңіл секілді көрінетін астан азап шеккендер жыл сайын көбейіп келеді. Әсіресе, балалар үшін чипсы мен қуырылған картоптың зияны қисапсыз. Мамандардың айтуынша, оның құрамында түрлі қоспа бар. Сондықтан ол есірткі секілді адамды өзіне тартып тұрады. Екіншіден, жүйкеге әсер ететін жағдайлар да ұшырасады
  12. Әнел
    Чипсы жегенді қатты жақсы көрем,ылғи чипсы мен коланы алып жеп отырам,кейде көп чипсы жегеннен аузым ойылып қалады, онын зиян екенін де білем, сондықтан жемеуге қандай амал бар
  13. Аяулым
    Осы скотч дурыс ау дейм деппа ,,,,,,тыйп көрдім бырақ жегім кеп тұрат ,,,өз басым тәтті шоклаттарды жегенді жақсы көрмейм,,,,,,,,бугин чипсыдын сонгысын жеуге шешим кабылдадым
  14. Сәуле
    Дүкендерде сатылатын қытырлақ кар­топтың дайындалу технологиясына тоқталар болсақ, картоп өсімдік майында көп мөлшерде қуырылатындықтан, май ұзақ отта тұрады, да концерегенді заттар пайда болады. ал ол өте улы зат. Ал қытырлақ картопты көп жеген са­йын жаңағы улы зат ағзаға түсіп, ісік ау­руаларын туындатуы мүмкін. Бұл тек бір мысал ғана. Ал енді «чипсыйдың» тек картоптан ғана емес, тағы басқа да гені бұзылған заттардан жасалынатынына тоқталсақ, онда небір қорқынышты бол­жамдарды айтуға болады
  15. Мирас
    Одан кейін мен бананнан чипсы жасап берем.
Біз әлеуметтік желілерде